Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Σαν σήμερα 22 Σεπτεμβρίου 1944...

...η Γερμανική περίφημη ναρκοθέτιδα Ν/Θ "Drache" (Ντράγκι) βυθίζεται στο Βαθύ της Σάμου.
Στην πρώτη καταπληκτική για τα δεδομένα της εποχής φωτό οι τεσσερις ρουκέτες των 60 λιμπρών έχουν φύγει από τους πυλώνες του Βρετανικού Beaufighter και σε λίγα δευτερόλεπτα θα την πλήξουν καίρια. Στην δεύτερη φωτό έχει ήδη πληγεί. Στην τρίτη φαίνεται το ελικόπτερο Kolibri να απονηώνεται από το κατάστρωμά της (ναι έφερε ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας όσο κι αν φαίνεται απίστευτο για την εποχή) και στην τέταρτη φωτό φαίνεται σε προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια προσβολής της στο Λιμάνι της Σύρου, την 26 Σεπτεμβρίου 1943. Περίφημη υπήρξε, καθόσον ευθύνονταν ήδη για την καταστροφή δύο συμμαχικών αντιτορπιλικών καθώς και του δικού μας «Αδριάς».
 Το πλοίο αυτό χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τη Luftwaffe για τη μεταφορά προσωπικού και εφοδίων του Χ. Αεροπορικού Σώματος στην Κρήτη. Τον Απρίλιο του 1942, το "Drache" παραχωρήθηκε στο Γερμανικό Ναυτικό και μετατράπηκε σε ναρκοθέτιδα με παράλληλη τοποθέτηση εξοπλισμού ανθυποβρυχιακού πολέμου σε ναυπηγείο της Τεργέστης. Το σκάφος αυτό με το αντιτορπιλικό "Ηermes", αναδείχτηκαν ως οι σημαντικότερες ναυτικές μονάδες που χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς στο Αιγαίο. Εκτός από τις δεκάδες αποστολές ναρκοθέτησης που πραγματοποίησε σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, το "Drache" εφοδιάστηκε επίσης με ένα ελικόπτερο FI 282 Kolibri, το οποίο επιχειρούσε από το μεγάλο κατάστρωμα της πρύμνης του πλοίου και χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές ανθυποβρυχιακές περιπολίες στο Αιγαίο."
Και σχετικά με την καταστροφή της
"Το πρωϊνό της 22ας Σεπτεμβρίου 1944 η 252 Μοίρα, συνεχίζοντας ακατάπαυστα τη δράση της στο Αιγαίο, έστειλε ένα αεροσκάφος της σε μία πεντάωρη περιπολία πάνω από τη Σάμο και τη Λέρο. Το Beaufighter αυτό με χειριστή τον υποσμηναγό “Πάντυ” Ουόρντ επισήμανε μέσα στο λιμάνι Βαθύ στη Σάμο έναν σημαντικό στόχο: το “Drache”, πρώην πλοίο του Γιουγκοσλαβικού Ναυτικού, 1.870 t, που οι Γερμανοί είχαν μετατρέψει σε ναρκοθέτιδα και μέχρι τότε είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Αιγαίο, στη μεταφορά των γερμανικών στρατευμάτων προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Το ίδιο μεσημέρι η 252 Μοίρα έστειλε οκτώ αεροσκάφη υπό την καθοδήγηση του μοιράρχου της, συνοδευόμενα από τέσσερα ακόμα της 603, προς τη Σάμο.
 Στη περιοχή του στόχου τα Beaufighter χωρίστηκαν και τα αεροσκάφη της 603 Μοίρας, πετώντας χαμηλά πάνω από το νησί, έπληξαν με πυρά των πυροβόλων τους τα γερμανικά αντιαεροπορικά πυροβολεία, ενώ τα υπόλοιπα αεροσκάφη έπληξαν το γερμανικό σκάφος με 12 περίπου ρουκέτες των 60 lb. Μία σειρά από εκρήξεις και πυρκαγιές σημειώθηκαν στο “Drache”, το οποίο μία εναέρια αναγνώριση την επόμενη ημέρα ανέφερε ως «καμένο κουφάρι».....

 Kειμενο απο: Loucas Dimopoulos Οι πολύτιμες πληροφορίες από δημοσίευση και σχόλια κυρίως του John Terniotis στο WWII History in Greece