Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Εγκαινιάστηκε το «Τσάκος Ελληνικά Εκπαδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» στη Χίο

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ναυτικού Λυκείου που ίδρυσε το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στην περιοχή Φάρκαινα της Χίου. Στο Ιδιωτικό Ναυτικό Λύκειο θα φοιτήσουν 20 μαθητές, ενώ σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια το Λύκειο θα λειτουργήσει με πλήρη σύνθεση. Όπως αναφέρθηκε απο τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, οι καθηγητές επιλέχθηκαν ανάμεσα από 250 εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρθηκαν για να προσληφθούν. Μάλιστα, οι 90 ήταν εκτός Χίου. Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, παρουσία του γιού του Νίκου και του εγγονού του Παναγιώτη Ν. Τσάκου, τόνισε τα εξής:
«Ευχαριστώ το Θεό που για ακόμη μία φορά μου δίνει τη χαρά να υποδεχθώ, στο μυροβόλο και μαρτυρικό, αγιότοπο ακριτικό νησί του Αιγαίου μας, εκλεκτά μέλη της πνευματικής, διπλωματικής και ναυτιλιακής κοινωνίας της χώρας και από το εξωτερικό σε μία τελετή που για το Ίδρυμα μας αποτελεί σταθμό ιστορικής σημασίας και που εύχομαι ν’ αποτελέσει έναυσμα για ανάλογες τελετές ανά το πανελλήνιο.
Τέτοια ακριβώς μέρα, του Σταυρού, πριν ένα χρόνο, στη γιορτή του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά, στο Σπίτι της Μαρίας μας στα Καρδάμυλα, εξέφρασα, για πολλοστή φορά, την βαθειά μου ανησυχία για τον κίνδυνο αφελληνισμού της ναυτιλίας μας εξαιτίας της ανησυχητικά φθίνουσας πορείας που, χρόνια τώρα, ακολουθεί το ναυτεργατικό δυναμικό της πατρίδας μας.
Αναφερόμενος στη συρρίκνωση του τόνισα ότι αν δεν ενεργήσουμε όσο υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε να αποφευχθεί το σπάσιμο του κρίκου ναυτιλίας και Ελλήνων, Ελλήνων και ναυτιλίας, τότε θα στερηθεί η ναυτιλία μας από το βασικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα που είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η ναυτοσύνη μας – γεγονός που θα σπεύσουν να επωφεληθούν εις βάρος μας οι καραδοκούντες ανταγωνστιστές μας.
Όπως, όταν δημιουργήσαμε τη Στέγη της Μαρίας, έξι χρόνια πριν, έτσι και σήμερα οραματιζόμαστε το Λύκειο σαν ένα πυρήνα γνώσης , αριστείας και προόδου που θα εφοδιάσει με στέρεες βάσεις σε ήθος, αξίες και γνώσεις ώστε να αναδειχθούν άξια στελέχη της ναυτιλίας μας και χρήσιμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς, ενώ θα επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε τις δεξιότητες και ικανότητες σας ώστε να επιτύχετε επαγγελματικά , θα σας παραστεκόμαστε με πατρική στοργή και αγάπη σε κάθε σας βήμα. Θα σας υποστηρίζουμε και καθοδηγούμε στο δρόμο της αρετής και της γνώσης ευχόμενοι οι επιδόσεις σας να είναι τέτοιες ώστε να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τη στήριξη μας στη συνέχεια των σπουδών σας και στη μετέπειτα σταδιοδρομία σας στους κόλπους της ναυτιλίας μας.
Είσθε πολύ τυχεροί που μπαίνετε στη ναυτιλία μας σε μια εποχή που άποψης χωρητικότητας και αριθμού πλοίων, η ηγετική θέση της αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Με 4.500 πλοία στα χέρια των Ελλήνων, οι θάλασσες και οι ωκεανοί της υφηλίου είναι δικοί σας, βγήτε στη θάλασσα και κατακτήστε τον κόσμο!»

Πηγή: shippingtv