Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Μήλιου - Υπευθυνη αρχιπελαγους για την φωκια "Αργυρώ"

Ως μη διαχειρίσιμη χαρακτήρισε η υπεύθυνη του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ κα Μήλιου την υπόθεση της φώκιας, γνωστή με το όνομα Αργυρώ, η οποία εδώ και 2 χρόνια κατοικοεδρεύει στα παράλια της Β. Σάμου.
Εμείς από την αρχή συνιστούσαμε στο κόσμο να μην πλησιάζει το άγριο αυτό ζώο και προπαντός να μην του δίνει τροφή, για να αναγκαστεί εκ των ενόντων να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Αντί αυτού όμως μερικοί που έχουν εμπορικά συμφέροντα στο νησί και οι οποίοι δραστηροποούνται σε παραλίες, όχι απλώς περιθάλπτουν την φώκια, αλλά προσκαλούν και μικρά ακόμη παιδιά να την πλησιάσουν, να την χαιδέψουν και να φωτογραφηθούν μαζί της. Κατ΄επανάληψη τόνισα στο ραδιόφωνο πως κάποια στιγμή και καθώς μεγαλώνει η φώκια αυτή, θα δημιουργεί προβλήματα, επιτιθέμενη σε λουόμενους και όχι μόνο.
Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ με δεκάδες έγγραφα προς τις τοπικές αρχές αλλά και εκτός του νησιού μας, ζήτησε συμπαράσταση για να διαχειριστεί το όλο προβλημα. Δυστυχώς κανείς απο τους αρμοδίους δεν απάντησε, ούτε η υπόθεση αυτή μελετήθηκε σε βάθος. Φρονώ ότι η Αργυρώ, τουλάχιστο τους θερινούς μήνες πρέπει να βρεθεί σε χώρους που δεν πλησιάζουν άνθρωποι, μήπως με αυτό το τρόπο εξαναγκαστεί να επιστρέψει στην άγρια φύση της θάλασσας. Για μια ακόμη φορά τονίζω πως η φώκια αυτή μεγάλωσε, δεν είναι πλέον το νεογέννητο, αλλά ένα άγριο ζώο που επιτίθεται έστω και για παιχνίδι, προξενώντας προβλήματα.
Εύχομαι οι αρμόδιοι να αφυπνιστούν, να αναλάβουν τις ευθύνες και να δράσουν ανάλογα. Θα χαρούμε αν το άγριο αυτό ζώο επιστρέψει στο περιβάλλον του όπου και ανήκει... " είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: samiakoslogos