Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Η Blue Star Ferries από εφέτος και στην Ικαρία; Πολύ πιθανόν !!! (αναδημοσιευση απο Ικαριακή Ραδιοφωνία)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα  7 Απριλίου 2017 κατόπιν πρωτοβουλίας του Καραγιαννάκη Παναγιώτη  έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας  με τον  Υφυπουργό  κ.  Σαντορινιό Νεκτάριο, με την συμμετοχή του βουλευτή Σάμου κ. Σεβαστάκη Δημήτριου και του συμβούλου  του Υπουργού  Ψηφιακής Πολιτικής , Τηλεπικοινωνιών και  Ενημέρωσης κ.  Μελαχρινό  Παναγιώτη σχετικά με τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που αντιμετωπίζει η Ικαρία.

Πιο συγκεκριμένα τέθηκε το ζήτημα της μη προσέγγισης του πλοίου  Blue star II στο νησί μας  και της προέκτασης του πλοίου blue star Paros από την Μύκονο στα λιμάνια μας, καθώς και άλλα θέματα σχετικά με τα δρομολόγια, τα ωράρια και τις λιμενικές υποδομές.
Κατατέθηκαν επιστολές από το Επαρχείο Ικαρίας, από τους Ξενοδόχους του νησιού, από τον Εμπορικό Σύλλογο  Αγ. Κηρύκου  και από τον Τουριστικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμών.

Ο Υπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα και υποσχέθηκε να εργαστεί για την επίλυσή τους. Θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για την συνολική αναβάθμιση των ακτοπλοϊών μας συγκοινωνιών.

Πηγή:  Ικαριακή Ραδιοφωνία


- - - - - - - - - - - - - - - - -

Ικαρία, 6 Απριλίου 2017


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΑΡΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Αγιος Κήρυκος
Ικαρίας Τ.Κ. 83300
Τηλ: 2275351325 Φαξ:227535133


Προς τον
Υπουργό Εμπορική Ναυτιλίας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε έχει ήδη δρομολογηθεί  το πλοίο “Blue star 2”  της εταιρείας Blue star ferries στη γραμμή Πειραιάς –Σάμο – Κω – Ρόδος. Τα πλοίο παρότι περνά από την Ικαρία δεν προσεγγίζει σε κανένα από τα δύο λιμάνια της!

Υποθέτω ότι  η απόφαση αυτή της εταιρείας μπορεί να αλλάξει από δική σας παρέμβαση, στην οποία παρακαλώ να προβείτε, καθώς όπως αντιλαμβάνεστε η ακτοπλοϊκή σύνδεση με νέους προορισμούς όπως είναι τα Δωδεκάνησα, θα δώσει ζωή στην τουριστική κίνηση του ακριτικού νησιού μας και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξή του.

Επιπλέον παρακαλώ λάβετε υπόψη ότι μέχρι σήμερα, το γρηγορότερο πλοίο που έρχεται από τον Πειραιά στην Ικαρία, χρειάζεται οχτώ ώρες, γεγονός που καθιστά την Ικαρία, σχεδόν απαγορευμένο προορισμό για εκδρομείς του Σαββατοκύριακου!

Εναλλακτικά εξετάστε τη δυνατότητα της προέκτασης του δρομολογίου του πλοίου “blue star Πάρος» έως την Ικαρία, αφού θα συνδέσει τον νησί με τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων (Σύρο, Τήνο Μύκονο).

Μετά τιμής
Ο έπαρχος Ικαρίας και Φούρνων
Παναγιώτης  Γενούζος



- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ικαρία 5/4/2017
Η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι έχουν τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά προβλήματα σε σχέση με οποιονδήποτε νησιώτικο νομό της χώρας μας.

Είμαστε ο μοναδικός νησιωτικός νομός που εξυπηρετείται 9 μήνες το χρόνο με ένα και μοναδικό πλοίο! Και μάλιστα με ΜΟΝΟ ΤΡΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ!!!

Το λιμάνι του Ευδήλου 1,5 μήνα παραμένει χωρίς καράβι. Ένα λιμάνι που μόλις πέρσι ολοκληρώθηκε και στο οποίο ξοδεύτηκαν διαδοχικά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καταστεί ικανό να εξυπηρετεί μεγάλα πλοία κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Το Υπουργείο σας υπό μια ακατανόητη πολιτική και ενώ το λιμάνι εξυπηρετεί τα 2/3 των κατοίκων του νησιού δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για την συνεχή λειτουργία του.

Μόλις πριν από λίγες μέρες εγκρίνατε στο ΣΑΣ την δρομολόγηση του Blue Star 2 χωρίς την προσέγγιση στο νησί μας. Το πλοίο θα περνά μόλις 1 μίλι ανοιχτά από τα λιμάνια μας και εσείς συμφωνήσατε στην Μη Εξυπηρέτηση τους.

ΖΗΤΑΜΕ
Την υποχρεωτική δρομολόγηση στα λιμάνια της Ικαρίας όσον πλοίων προσεγγίζουν και τα λιμάνια της Σάμου. Μόλις πέρσι αρνηθήκατε στην ίδια εταιρία να επεκτείνει το δρομολόγιο της Μυκόνου μέχρι Ικαρία και απαιτούσατε να έχει τελικό λιμάνι την Σάμο.
    Μέχρι τη δρομολόγηση δεύτερου πλοίου, το μοναδικό πλοίο πρέπει να προσεγγίζει σε όλα τα λιμάνια του νομού, αφού το σύνταγμα μας προβλέπει την ισοπολιτεία. Με αυτόν τον τρόπο Εύδηλος, Αγ. Κήρυκος και Φούρνοι έχουν τα ίδια δρομολόγια με το Καρλόβασι και το Βαθύ.
Αλλαγή της προκήρυξης που ενώ προβλέπει τη δυνατότητα του πλοίου που θα επιδοτείται, να μπορεί εκτός της Σύρου – Αγ. Κηρύκου – Φούρνων να προσεγγίζει ένα επιπλέον λιμάνι των Κυκλάδων, απαγορεύει την προσέγγιση στον Εύδηλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρη η Βόρεια Ικαρία να μείνει χωρίς πλοίο για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά την χειμερινή περίοδο.
    Την υποχρεωτικά έγκαιρη δημοσιοποίηση των δρομολογίων και την έγκαιρη δυνατότητα προπώλησης εισιτηρίων για ολόκληρο το διάστημα που ορίζεται από την ετήσια δήλωση των δρομολογίων.
Την ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται ώστε τα λιμάνια μας να γίνουν λειτουργικά (φωτισμοί, στέγαστρα, κιγκλιδώματα, τουαλέτες, χώροι αναμονής). Μετά από 40 – 50 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους δεν υπάρχει η μέριμνα για λίγες χιλιάδες ευρώ προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν. Στην ουσία αυτό αποτελεί κατασπατάληση χρημάτων που πετάχτηκαν στην θάλασσα χωρίς διαφαινόμενο ως τώρα αποτέλεσμα. Την άμεση κατάρτιση Business Plan και για τα δύο λιμάνια μας. Την μεταφορά του Λιμενικού Ταμείο Ικαρίας στον Δήμο Ικαρίας, προκειμένου να υπάρχει ενιαία πολιτική και συνολική ευθύνη για την λειτουργία τους.

Ο εκπρόσωπος των Ξενοδόχων στην Τουριστική Επιτροπή του Δ. Ικαρίας
Θεόδωρος Ανδριώτης