Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Στα ελληνικά νησιά με κρουαζιερόπλοιο οι πρώτοι 250 κινέζοι τουρίστες

Οι πρώτοι 250 κινέζοι τουρίστες που θα πραγματοποιήσουν φέτος κρουαζιέρα σε ελληνικά νησιά αναχώρησαν την Παρασκευή από τον Πειραιά.

Πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο γκρουπ επιβατών από την Κίνα, που επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Olympia, της Celestyal Cruises, για τριήμερη κρουαζιέρα με την ονομασία «Εικονικό Αιγαίο», που περιλαμβάνει επισκέψεις σε Μύκονο, Σάμο, Κουσάντασι, Ηράκλειο και Σαντορίνη.

Η άφιξή τους σηματοδοτεί το άνοιγμα της ελληνικής κρουαζιέρας για τους Κινέζους στο Αιγαίο, γι' αυτό και, πριν την αναχώρησή τους, πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, ειδική εκδήλωση υποδοχής τους.

Στη διάρκειά της, η διοίκηση του ΟΛΠ και ο διευθύνων σύμβουλός του, Capt. Fu Chengqiu, απένειμαν τιμητική πλακέτα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Celestyal Cruises, Κυριάκο Αναστασιάδη, καθώς η εταιρεία έφθασε στο 70% του homeporting (λιμάνι αφετηρίας) της κρουαζιέρας, ενώ αποτελεί ετήσιο και σταθερό χρήστη του λιμανιού του Πειραιά.

«Η ανάπτυξη του Πειραιά ως λιμάνι αφετηρίας κρουαζιέρας είναι πολύ σημαντική τόσο για την τοπική, όσο και για την εθνική οικονομία. Για τον λόγο αυτό, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών κρουαζιέρας, ώστε να αναδείξουμε τις μεγάλες δυνατότητες του ΟΛΠ» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Capt. Fu Chengqiu.

«Το σχέδιό μας είναι να χτίσουμε συστηματικά τη ζήτηση για κρουαζιέρες και να επιτύχουμε 50.000 άτομα ετησίως μέχρι το 2021» δήλωσε από την πλευρά του ο Kυριάκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι το 2017, πρώτη χρονιά του ανοίγματος στην κινεζική αγορά, αναμένονται 2.000 κινέζοι επιβάτες για όλη την τουριστική περίοδο.

Τα συμπεράσματα της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα των ενεργειών και συμπερασμάτων που έχουν αποκομίσει οι τέσσερις θεματικές ομάδες της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας για την επίλυση προβλημάτων του κλάδου εξετάστηκαν σε συνεδρίασή της, παρουσία των υπουργών Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και Τουρισμού Ελενας Κουντουρά και συναρμοδίων παραγόντων των δύο υπουργείων.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η επιτροπή κρουαζιέρας συστάθηκε και λειτούργησε χωρίς αποκλεισμούς προκειμένου με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών να επιλύσει προβλήματα. Τόνισε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είναι τομέας που έχει δυναμική ανάπτυξη παγκοσμίως και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους. Πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει τις πολιτικές που έχει ανάγκη και να αξιοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που είναι το φυσικό κάλλος της, η απαράμιλλη φιλοξενία του ελληνικού λαού, η ασφάλεια και η σταθερότητα.

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στα θετικά μηνύματα για το 2017 που προέκυψαν από τις επαφές με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων διεθνών Ομίλων Κρουαζιέρας, στο πλαίσιο συμμετοχής της Ελλάδας και του ΕΟΤ στη Διεθνή Εκθεση SeaTrade Cruise Global, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, τον περασμένο Μάρτιο.

Η υπουργός τόνισε ότι, παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των προβλημάτων σε γειτονικούς προορισμούς, που οδήγησαν στη μεταφορά δρομολογίων εκτός της περιοχής συνολικά, οι εκπρόσωποι των διεθνών ομίλων ενημέρωσαν ότι έχουν προγραμματιστεί για την Ελλάδα προσεγγίσεις μεγαλύτερων πλοίων με υψηλότερες πληρότητες σε σχέση με το 2016.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη προχωρήσει σε νέες επαφές και συνεργασίες με κορυφαίους tour operators και εταιρείες κρουαζιέρας της Ευρώπης, που έχουν καλύτερη αντίληψη για την πραγματική εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ήδη καταγράφεται υψηλότερη ζήτηση. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την υπουργό, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του μεγάλου αριθμού λιμανιών και επιλογών, αποτελεί στρατηγική επιλογή των κορυφαίων εταιρειών κρουαζιέρας, όμως οι τεράστιες αυτές δυνατότητες ουδέποτε είχαν αξιοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε εκτενής αναφορά από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων στην ιεράρχηση των έργων υποδομής στις λιμενικές εγκαταστάσεις της χώρας και των ενεργειών που μπορούν να προωθηθούν προκειμένου οι λιμένες υποδοχής κρουαζιέρας να γίνουν ελκυστικότεροι.

Παρουσιάστηκαν οι πολιτικές προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της κρουαζιέρας και συζητήθηκαν οι επιμέρους ναυτιλιακές και οικονομικές δυνατότητες βελτίωσης. Εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές ενδυνάμωσης των υπηρεσιών πλοήγησης, αλλά και των διαδικασιών ελέγχου των ταξιδιωτικών εγγράφων των επιβατών και των πληρωμάτων.

Πηγη: tanea