Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας-Φούρνων στην ΕΡΤ Αιγαίου

«Έχει κλείσει ένας χρόνος από την ζημιά που έγινε στο λιμάνι του Ευδήλου, έχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που έχει υποστεί» τονίζει στην ΕΡΤ Αιγαίου η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας και Φούρνων κ. Αργυρώ Μαυρογιώργη.
....«είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι έχει δοθεί με απευθείας ανάθεση η μελέτη αποκατάστασης της ζημιάς και βάσει της σύμβασης μέχρι μέσα του Μαρτίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει την προστασία όλου του προσήνεμου μόλου με προϋπολογισμό περίπου στα 7.000.000 ευρώ, γίνεται προσπάθεια για επίσπευση των διαδικασιών ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουμε τον φθινόπωρο του 2019»
.…«όσον αφορά τις ευθύνες για τις ζημιές επιμερίζονται σε κατασκευαστικά, μελετητικά λάθη και στις καιρικές συνθήκες, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και αναμένουμε»… «ο κίνδυνος που υπάρχει είναι ότι τα χρήματα που δόθηκαν ήταν από ευρωπαϊκά κονδύλια και αν δεν θέλουμε την επιβολή κυρώσεων θα πρέπει το έργο να χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο» …. «ο υπουργός κ Φ. Κουβέλης γνωρίζει το θέμα και όπως μας είπε σε σχετικές συσκέψεις, ότι το έργο θα προχωρήσει…

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται τα έργα: ηλεκτροφωτισμού στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου (αλλαγές κολόνων, φώτα) ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση στο σημείο που προσεγγίζει το πλοίο απομένει να μπουν οι προσκρουστήρες…βασικός στόχος επίσης είναι να ξεκινήσουν τα master plan στα λιμάνια του Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου ενώ στο λιμάνι των Φούρνων έχει ολοκληρωθεί.

Μέχρι το τέλος του 2019 τα σχέδια αυτά πρέπει να έχουν τελειώσει για να μπορούμε να ζητάμε την οποιαδήποτε χρηματοδότηση χρειαζόμαστε για έργα στα λιμάνια των νησιών μας. Ελπίζουμε επίσης -ως Λιμενικό Ταμείο κάνουμε ότι είναι δυνατόν- ότι δεν θα χαθεί η ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση του 1.600.000 ευρώ για την δημιουργία ενός κτιρίου που θα στεγάσει τους ταξιδιώτες αλλά και τις σχετικές υπηρεσίες (Λιμεναρχείο, λιμενικό ταμείο) στον Άγιο Κήρυκο.

Οι καινούργιες υποδομές στο λιμάνι του Ευδήλου για να γίνουν λειτουργικές και να παραδοθούν προς χρήση θα πρέπει να γίνει η εκβάθυνση του εσωτερικού θαλάσσιου χώρου (λιμενολεκάνη) για να γίνει αυτό οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες προτείνουν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης, θυμίζω ότι έχουν εγκριθεί οι 800.000 ευρώ για το έργο, σκέπαστρο, κιγκλιδώματα, συν αποκατάσταση του παλιού προσήνεμου μόλου, αλλά οι τεχνικές υπηρεσίες θεωρούν ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν τα έργα αποκατάστασης του εξωτερικού μόλου και μετά να ξεκινήσουν οι εργασίες εκβάθυνσης για να αποφύγουμε το μπάζωμα που λόγω της υφιστάμενης κατάστασης θα πάει χαμένο.

Συμπληρώνω ότι έχουμε εφοδιαστεί νέα φωτιστικά για το λιμάνι των Φούρνων που θα τοποθετηθούν μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και τέλος το Λιμενικό Ταμείο συνεργάζεται άψογα με τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας Β. Αιγαίου και του δήμου Ικαρίας αφού ο μοναδικός υπάλληλος που έχει, είναι μόνο για γραμματειακή υποστήριξη με σύμβαση έργου».

Στις 18-1-2018 λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών το λιμάνι του Ευδήλου
υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές, στον νέο προσήνεμο μόλο, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2015 και είχε παραληφθεί τον Ιούνιο του 2016. Ο νέος μόλος έσπασε στη μέση, ενώ καταστράφηκαν και τα τσιμεντένια προστατευτικά μπλόκια (αστερίες) από την εξωτερική πλευρά του λιμανιού. Στα μέσα Μαρτίου του 2018 και έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες, αλλά και ύστερα από επιτόπιες επισκέψεις στελεχών της Γενικής Γραμματείας Λιμένων στα πέντε (5) λιμάνια που παρουσίασαν προβλήματα, ο Χρ. Λαμπρίδης, παρά το γεγονός ότι η εκτέλεση δημόσιων έργων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, διαβίβασε καταγγελίες, που υποβλήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Λιμένων, καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο ή στοιχείο αναφορικά με ζημιές που έγιναν στα λιμάνια Μαλαγαρίου και Καρλοβασίου Σάμου, Αθηνιού Σαντορίνης, Ευδήλου Ικαρίας και Κυπαρισσίας Μεσσηνίας, στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στη Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο ο κ. Χρ. Λαμπρίδης, είχε δηλώσει για το θέμα και εξηγώντας την πρωτοβουλία που πήρε, «ότι η παρουσίαση ζημιών σε καινούργιες λιμενικές υποδομές και η διαπίστωση λειτουργικών προβλημάτων σε νέα λιμάνια, των οποίων η επίλυση είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ενεργοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους».

Πηγή: ert - Γιώργος Βιτσαράς