Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Καβοδετες Λιμενος Καρλοβασου

Καβοδέτης
Αντικείμενο της εργασίας του αποτελεί η πρόσδεση των κάβων των καραβιών στα λιμάνια και η αποδέσμευσή τους για τον απόπλου των πλοίων.
Πρόκειται για τον μόνιμο λιμενεργάτη που εκτελεί χειρωνακτικές εργασίες για τη διευκόλυνση της ασφαλούς προσέγγισης των εμπορικών ή επιβατηγών πλοίων και της αποβίβασης των πληρωμάτων και των επιβατών.
Προκειμένου να προσδεθεί το πλοίο στο λιμάνι, ένας καβοδέτης βρίσκεται στην πλώρη του και ένας άλλος στην πρύμνη, όπου δένουν τους κάβους και επιτρέπουν το ασφαλές άραγμα του πλοίου στην προβλήτα.
Η αντίστροφη διαδικασία γίνεται όταν το πλοίο πρέπει να φύγει από το λιμάνι, όπου η τελευταία ενέργεια των λιμενεργατών είναι το λύσιμο των κάβων.

Ακόμη, σε περιόδους υψηλής λιμενικής κίνησης, ο καραβοδέτης ασχολείται και με τη φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευμάτων από και προς τα αμπάρια του πλοίου, την προκυμαία, τις αποθήκες του λιμανιού, και κάνει διάφορες χειρωνακτικές εργασίες στο λιμάνι. Επίσης, μπορεί να χειρίζεται τη γερανογέφυρα, τους ανυψωτές (κλαρκ), τα φορτοεκφορτωτικά μέσα του πλοίου (μπίγα), οχήματα στοιβασίας, φορτηγά, ανελκυστήρες και καρότσια.

Οι δικοι μας Καβοδετες... Θανασης και Γιαννης
Χριστοδουλου


 Οποιος εχει κατεβει στο λιμανι μας εν ωρα αφιξης πλοιου, επιβατηγου, οχηματαγωγου ή εμπορικου σιγουρα θα εχει συναντησει τον εναν τουλαχιστον.

Aκολουθουν φωτογραφιες απο το αρχειο μας...