Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (1947) & ΑΙΓΑΙΟΝ (1950) Ιστορικες Φωτογραφιες - Κωνσταντινος Γιαννουτσος (περιοδικο Εφοπλιστης)

                                           ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (1947) & ΑΙΓΑΙΟΝ (1950)
Δυο ιστορικες ανεκδοτες φωτογραφιες απο το ποσωπικο μου αρχειο με σχετικες πληροφοριες.
Κατα σειρα χρονολογησης λοιπον:


Φωτογραφια Νο1
Ετος 1947

Εικονιζεται το Α/Π ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, με τα χρωματα της Πειραικης  Ατμοπλοϊα, να εισπλεει στο λιμανι Καρλοβασιου Σαμου.
Πρωην βρετανικη κορβετα, HMS COLTS FOOT. Πλοιαρχος του στην αρχη ηταν ο Σωτηριος Νομικος, ο οποιος αργοτερα επλοιαρχησε και το Δ/Π ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ. Το 1952 η Πειραϊκη Ατμοπλοϊα Διαμαντοπουλου-Πυλιαρου επωλησε το πλοιο στην Ατμοπλοϊα αδερφων Φουστανου, μετονομαστηκε σε ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ και βαφτηκε ασπρο. Δυστυχως ομως με το περασματου απο την ακτοπλοϊα ηταν βραχυβιο. Δυο χρονια αργοτερα, το Νοεμβριο του 1954 με πλοιαρχο τον Ιωαννη Γκικα, μετα την αναχωρηση του απο Συρο, στις 21:30 με προορισμο την Παρο, προσαραξε στη βραχονησιδα Ασπρονησι, ευτυχως χωρις θυματα, και δηλωθηκε ως ολικη απωλεια. Στη φωτογραφια διακρινεται τμημα του μεγαλου μολου, το οποιο ανατιναξαν οι Γερμανοι κατα την αποχωρηση τους - οπως και δυο αλλα σημεια του ιδιου μολου και τρια τμηματα της κεντρικης προκυμαιας εμπροσθεν του Τελωνειου και της αποβαθρας απο-επιβιβασεως των επιβατων- απο το Καρλοβασι Σαμου στις 24 Σεπτεμβριου 1944 και ωρα 21:00

Φωτογραφια Νο2
Αυγουστος του 1950

Λιμανι Καρλοβασιου Σαμου.Το Α/Π ΑΙΓΑΙΟΝ της Ατμοπλοϊας Αδελφων Τυπαλδου φαινεται πρυμνοδετημενο. Οι επιβατες επιβιβαζονται απο την μεγαλη φορητη σιδερενια σκαλα, που επι σειρα ετων υπηρχε στην προβλητα του λιμανιου για την εξυπηρετηση των επιβατων. Τα εμπορευματα φορτωνονταν με τις μαουνες που επεφταν διπλα στο βαπορι. Φαινονται στη φωτογραφια βαρελια γεματα οινο γλυκο (μοσχατο) ετοιμα να φορτωθουν με τις μαουνες στα φορτηγα πλοια με προορισμο την Ευρωπη. Επισεις, διακρινονται τα συμπαθη τετραποδα που μετεφεραν αποσκευες επιβατων. Ενα ταξι εποχης και μια αραμπια ανατρεπομενη για μεταφορες κυριων οικοδομικων υλικων. Παραπλευρως εικονιζεται πρυμνοδετιμενο αντιλαθρεμπορικο σκαφος της Θαλασσιας Οικονομικης Αστυνομιας (ΘΟΑ) του Υπουργειου Οικονομικων.
Τα σκαφη αυτα, γνωστα μας ΘΟΑ, ηταν ξυλινα, πρωην ναρκαλιευτικα του πολεμου.
Ζητω την κατανοηση σας για την οχι και τοσο καλη εθκρινεια των φωτογραφιων. Αλλωστε εχουν περασει και 60 χρονια απο την ληψη του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ
Φιλολογος, Καρλοβασι Σαμου