Σάββατο 11 Μαΐου 2019

ΠΕΝΕΝ - Παρεμβάσεις για την εξόφληση δεδουλευμένων μισθών στα πλοία της ΑΝΕΚ

Σε διαδοχικές παρεμβάσεις προς την Ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ, τις λιμενικές αρχές και τις υπηρεσίες του ΥΕΝ έχει προβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΠΕΝΕΝ προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της καθυστέρησης στην καταβολή και εξόφληση των μισθών τόσο των μελών μας όσο και συνολικά των πληρωμάτων που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία της εταιρείας.

Όπως διαπίστωσε η ΠΕΝΕΝ, στην συγκεκριμένη εταιρεία επαναλαμβάνεται το πρόβλημα της καθυστέρησης στην εξόφληση των μισθών αφού από τον Γενάρη 2019 η καθυστέρηση αυτή έως αρχές του Μάη 2019 είχε φθάσει τις 40 μέρες....

Συγκεκριμένα δεν είχε έως προχθές εξοφληθεί ο μήνας Μάρτης 2019 σε κανένα πλοίο για τους Ναυτεργάτες, ούτε είχε δοθεί η προβλεπόμενη προκαταβολή (για τον Απρίλη) που αποτελεί δικαίωμα των πληρωμάτων και είναι κατοχυρωμένο στην ΣΣΕ.

Για τον σκοπό αυτό η ΠΕΝΕΝ παρενέβη επανειλημμένα στους εκπροσώπους της εταιρείας, στις λιμενικές αρχές ενώ διάβημα έγινε από τον Πρόεδρο της Ένωσής μας και στον Γ.Γ του ΥΕΝ στον οποίο επισήμανε το πρόβλημα τονίζοντας την ευθύνη των υπηρεσιών που για πολλοστή φορά ούτε αντιλήφθηκαν, ούτε προέβησαν στις νόμιμες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ εξέφρασε στον Δ. Τεμπονέρα την έντονη διαμαρτυρία του για την σκόπιμη και αδικαιολόγητη αδράνεια των υπηρεσιών που παρά το γεγονός ότι τους είχε γνωστοποιηθεί το πρόβλημα δεν έπραξαν το παραμικρό στα πλαίσια του νόμου και της αρμοδιότητάς τους για την αποκατάσταση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Σημειώνουμε ότι ο νόμος 4504/2017, άρθρο 78 (περί προστασίας εργαζομένων σε ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις) που εντέχνως διαφήμισε η κυβέρνηση προκειμένου έστω και αποσπασματικά να αντιμετωπιστεί η εφοπλιστική παραβατικότητα, δεν έχει εφαρμοστεί έως σήμερα τόσο στην συγκεκριμένη εταιρεία όσο και σε άλλες που καθυστερούν την εξόφληση των μισθών. Κατά τα λοιπά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα καλά κρατούν!!

Μετά την παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ η ΑΝΕΚ εξόφλησε τα πληρώματα όλων των πλοίων της.

Σε ότι αφορά την θέση και την στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ και στα Σωματεία, για άλλη μια φορά ακολούθησαν τον δρόμο της ένοχης σιωπής αποδείχνοντας έτσι πόσο σέβονται και υπολογίζουν τα Ναυτεργατικά δικαιώματα!!!

Οι Ναυτεργάτες οφείλουν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα....

ΠΕΝΕΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: