Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών για επέκταση της ισχύος και για το 2018 του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους επισκέπτες από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ο Τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κουμουτσάκος Γιώργος και ο Αναπλ. Τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Καλαφάτης Σταύρος, αναδεικνύοντας την ανάγκη επέκτασης της ισχύος του ειδικού καθεστώτος χορήγησης βίζας για τους Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου και για το 2018.

Οι Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι, για τη φετινή χρόνια, υπάρχει αβεβαιότητα για την ισχύ του ειδικού καθεστώτος έκδοσης ημερήσιας βίζας, για τους επισκέπτες εκτός Σένγκεν και κυρίως τους επισκέπτες από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ το 2017 παρατάθηκε την τελευταία στιγμή.

Ο Βουλευτές επισημαίνουν και το έλλειμμα ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι σε δύο περίπου μήνες ξεκινά η έναρξη της τουριστικής περιόδου και η αβεβαιότητα αυτή δεν μπορεί να παρατείνεται.

Παράλληλα, τονίζουν ότι η παράταση ισχύος του καθεστώτος χορήγησης βίζας για τους επισκέπτες από την Τουρκία, που χρησιμοποιούν την κρουαζιέρα και τα ημερόπλοια, είναι καθοριστικής σημασίας αφού συμβάλλει στην τόνωση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Οι κκ. Κόνσολας, Κουμουτσάκος και Καλαφάτης επισημαίνουν, επίσης, ότι ο τουρισμός αυτών των νησιών έχει υποστεί καίριο πλήγμα από την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και την υπερφορολόγηση και ζητούν ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε το 2017 παρατάθηκε η ισχύς του ειδικού καθεστώτος έκδοσης ημερήσιας βίζας, για τους επισκέπτες εκτός Σένγκεν και κυρίως τους επισκέπτες από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου.

Ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση αφού οι επισκέπτες από την Τουρκία, που χρησιμοποιούν την κρουαζιέρα και τα ημερόπλοια, συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει ακόμα απόφαση της Ε.Ε. για την παράταση ισχύος του μέτρου και για το 2018, ενώ και η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ενημέρωση των φορέων του τουρισμού, της αυτοδιοίκησης αλλά και των επιχειρηματιών και των πολιτών σε αυτά τα νησιά, για τους οποίους αποτελεί ζήτημα κορυφαίας προτεραιότητας.

Επισημαίνω, επίσης, ότι σε δύο περίπου μήνες ξεκινά η έναρξη της τουριστικής περιόδου και η αβεβαιότητα αυτή δεν μπορεί να παρατείνεται.

Τονίζω, επιπλέον, ότι ο τουρισμός αυτών των νησιών έχει υποστεί καίριο πλήγμα από την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και την υπερφορολόγηση.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση, σε επίπεδο Ε.Ε., για την παράταση ισχύος του μέτρου και ποια είναι η εξέλιξη.


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Κόνσολας Μάνος Βουλευτής Δωδεκανήσου
Κουμουτσάκος Γιώργος Βουλευτής Β΄ Αθηνών
Καλαφάτης Σταύρος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

Πηγή: dimokratiki