Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Μαύρισαν οι παραλίες στη Σαλαμίνα

Αντιμέτωπη με τεράστια οικολογική καταστροφή βρίσκεται η Σαλαμίνα και η ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού μετά το ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου "Αγία Ζώνη ΙΙ" νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντη, καθώς η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων.
Υπενθυμίζεται ότι το ναυάγιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, υπό άγνωστες συνθήκες. Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 2.570 τόνους καύσιμα (2.200 τόνους μαζούτ και 370 τόνους ντίζελ) και είχε αποπλεύσει από τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ του Ασπροπύργου.

Τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα, έχουν περισυλλεγεί έως σήμερα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, μετά τη ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος Ελληνική Ακτοφυλακής, η σφράγιση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο από ιδιωτική εταιρεία για την απάντληση των καυσίμων.

Στο σημείο της βύθισης του πλοίου έχουν ποντιστεί επάλληλες σειρές πλωτών φραγμάτων, ενώ στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών ατόμων ιδιωτικής εταιρείας αντιρρύπανσης, με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη. Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείο Ναυτιλίας, το δεξαμενόπλοιο «βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες». Τονίζεται ότι «τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης», καθώς και ότι «κατέπλευσε στην περιοχή αντιρρυπαντικό σκάφος» του Λιμενικού. 
Πηγή:  news247

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Γιώργου Μουτάφη