Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

23 Μαρτίου η ΕΜΥ εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Αγαπητοί φίλοι στις 23 Μαρτίου η ΕΜΥ εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας , όπου για την ημέρα αυτή, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός , επιλέγει συνήθως ένα επίκαιρο και ενδιαφέρον, για την ανθρωπότητα, θέμα.
Για τον φετινό εορτασμό του 2017 επέλεξε το: »Κατανοώντας τα Νέφη-  Ο ρόλος τους στην διαμόρφωση του καιρού και του κλίματος».
Σήμερα στην προσωπική μου ιστοσελίδα θα αναλύσουμε μαι ενδιαφέρουσα περίπτωση «παράξενου» σχηματισμού νεφών.
Όπως γνωρίζετε η  λέξη contrail προέρχεται από την συνένωση της λέξης condensation που σημαίνει συμπύκνωση και από τη λέξη trail που σημαίνει ίχνος. Υπάρχουν δύο είδη ιχνών συμπύκνωσης, τα αεροδυναμικά και τα ίχνη εξαγωγής συμπυκνωμένων αερίων.  Τα αεροδυναμικά ίχνη συμπύκνωσης σχηματίζονται όταν η πίεση πέφτει εξαιτίας της ροής του αέρα πάνω από έλικες, πτέρυγες και άλλα μέρη του αεροσκάφους (ή εμποδίων) και η δημιουργία των νεφών contrails παρατηρείται κατά κανόνα πίσω από την εξάτμιση των κινητήρων αεροσκαφών, τυπικά σε υψόμετρο πάνω από 8km πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ο συνδυασμός των υδρατμών και των καυσαερίων του κινητήρα και οι χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από -30 βαθμούς) του περιβάλλοντος σε αυτά τα μεγάλα ύψη επιτρέπουν το σχηματισμό των contrails.
Παρακάτω   δείτε ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο όπου στη Δανία ο επιφανειακός ισχυρός ΒΑ άνεμος σε αέρια μάζα κορεσμένη από υδρατμούς, παρασύρει τα υδροσταγονίδια της θάλασσας, τα οποία περιέχουν κρυστάλλους αλατιού που λειτουργούν ως πυρήνες συμπύκνωσης. Ο άνεμος αυτός πίσω από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών εξαναγκάζεται να στροβιλιστεί, έχουμε πτώση της πίεσης και αδιαβατική πτώση της θερμοκρασίας.Έτσι τελικά δημιουργείται αυτός ο παράξενος  νεφικός σχηματισμός .
Κοιτάξτε όμως κάποιες ανάλογες περιπτώσεις δημιουργίας «παράξενων» νεφών ,όπου  για την δημιουργία τους υπάρχει μια σαφής επιστημονική εξήγηση και θα την αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα. Περιληπτικά και με δυό λόγια  σχηματίζονται νέφη που μοιάζουν με τα ορογραφικά και τονρόλο των βουνών τον έχουν τώρα οι πολυκατοικίες και τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία της Φλώριδας .

 Θεόδωρος Κολυδάς

Πηγή: kolydas.eu