Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Άνεμοι κλίμακα Beaufort

Η κλίμακα Μποφόρ δίνει μια πολύ καλή περιγραφή του καιρού που επικρατεί, ως εξής:

Κατάσταση 0 Μποφόρ
Περιγραφή επιφάνειας θάλασσας: γαλήνη.
Ονομασία δύναμης αέρα: Άπνοια.
Ταχύτητα ανέμου μικρότερη από 1 κόμβο. Η θάλασσα γυαλί.

Κατάσταση 1 Μποφόρ
Περιγραφή επιφάνειας θάλασσας: γαλήνη.
Ονομασία δύναμης αέρα: υποπνέων.
Ταχύτητα ανέμου 1-3 κόμβοι, μέση ταχύτητα 2 κόμβοι.
Σχηματίζονται ρυτιδώματα στην επιφάνεια της θάλασσας.

Κατάσταση 2 Μποφόρ
Περιγραφή επιφάνειας θάλασσας: ήρεμη.
Ονομασία δύναμης αέρα: ασθενής.
Ταχύτητα ανέμου 4-6 κόμβοι, μέση ταχύτητα 4 κόμβοι.
Σχηματίζονται μικρά κυματάκια, που οι κορυφές τους έχουν λεία εμφάνιση, χωρίς να σπάνε.

Κατάσταση 3 Μποφόρ
Περιγραφή επιφάνειας θάλασσας: λίγο ταραγμένη.
Ονομασία δύναμης αέρα: λεπτός.
Ταχύτητα ανέμου 7-10 κόμβοι, μέση ταχύτητα 9 κόμβοι.
Σχηματίζονται μεγαλύτερα κυματάκια. Οι κορυφές τους αρχίζουν να σπάνε και εμφανίζονται σποραδικά κύματα με άσπρο αφρό.

Κατάσταση 4 Μποφόρ
Περιγραφή επιφάνειας θάλασσας: λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.
Ονομασία δύναμης αέρα: μέτριος.
Ταχύτητα ανέμου 11-16 κόμβοι, μέση ταχύτητα 13 κόμβοι. Μικρά κυματάκια που αρχίζουν να μεγαλώνουν. Σχηματίζονται συχνότερα κύματα με άσπρο αφρό.

Κατάσταση 5 Μποφόρ
Περιγραφή επιφάνειας θάλασσας: ταραγμένη.
Ονομασία δύναμης αέρα: λαμπρός. Ταχύτητα ανέμου 17-21 κόμβοι, μέση ταχύτητα 18 κόμβοι.
Κύματα μετρίου μεγέθους, που γίνονται μακρύτερα και παίρνουν κατά μήκος μια πιο συγκεκριμένη μορφή. Σχηματίζονται πολλά κύματα με άσπρο αφρό και ίσως να αρχίσουν να εμφανίζονται σταγονίδια.

Κατάσταση 6 Μποφόρ
Περιγραφή επιφάνειας θάλασσας: κυματώδης.
Ονομασία δύναμης αέρα: ισχυρός.
Ταχύτητα ανέμου 22-27 κόμβοι, μέση ταχύτητα 24 κόμβοι.
Αρχίζουν να σχηματίζονται μεγάλα κύματα. Οι κορυφές με άσπρο αφρό είναι περισσότερο έντονες σε όλη την επιφάνεια. Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης σταγονιδίων.

Κατάσταση 7 Μποφόρ
Περιγραφή επιφάνειας θάλασσας: κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης.
Ονομασία δύναμης αέρα: σφοδρός. Ταχύτητα ανέμου 28-33 κόμβοι, μέση ταχύτητα 30 κόμβοι.
Σχηματίζονται σωροί από μεγάλα κύματα και αρχίζει να εκτοξεύεται άσπρος αφρός από κύματα που σπάνε, σε σχήμα λουρίδων κατά τη διεύθυνση του αέρα.

Κατάσταση 8 Μποφόρ
Περιγραφή επιφάνειας θάλασσας: πολύ κυματώδης μέχρι τρικυμιώδης.
Ονομασία δύναμης αέρα: θυελλώδης. Ταχύτητα ανέμου 34-40, μέση ταχύτητα 37 κόμβοι.
Κύματα μετρίου ύψους και μεγαλύτερου ύψους. Οι αιχμές των κορυφών αρχίζουν να σπάνε σε μορφή σταγονιδίων. Ο αφρός μεταφέρεται κατά τη διεύθυνση του αέρα.

Κατάσταση 9 Μποφόρ
Περιγραφή επιφάνειας θάλασσας: τρικυμιώδης.
Ονομασία δύναμης αέρα: θύελλα. Ταχύτητα ανέμου 41-47 κόμβοι, μέση ταχύτητα 44 κόμβοι.
Κύματα μεγάλου ύψους. Πυκνές λουρίδες αφρού κατά τη διεύθυνση του αέρα. Κορυφές των κυμάτων αρχίζουν να καταρρέουν και να στρέφονται προς τα κάτω. Ο αφρός των κυμάτων μπορεί να επηρεάσει την ορατότητα.

Κατάσταση 10 Μποφόρ
Περιγραφή επιφάνειας θάλασσας: πολύ τρικυμιώδης.
Ονομασία δύναμης αέρα: ισχυρή θύελλα. Ταχύτητα ανέμου 48-55 κόμβοι, μέση ταχύτητα 52 κόμβοι.
Κύματα πολύ μεγάλα με μακριές κορυφές, που αναδιπλώνονται. Ο αφρός τους παρασύρεται σε πυκνές άσπρες λουρίδες κατά τη διεύθυνση του αέρα. Η επιφάνεια της θάλασσας γίνεται λευκή και το ανεβοκατέβασμα της είναι εντονότερο, δημιουργώντας κρούσεις. Η ορατότητα επηρεάζεται. Γενικά, δεν ταξιδεύουμε και φροντίζουμε να μπούμε σε κάποιο απάγκιο πριν φτάσουμε στην κατάσταση αυτή.

Κατάσταση 11 Μποφόρ
Περιγραφή επιφάνειας θάλασσας: μαινόμενη.
Ονομασία δύναμης αέρα: σφοδρή θύελλα. Ταχύτητα ανέμου 56-63 κόμβοι, μέση ταχύτητα 60 κόμβοι.
 Κύματα πάρα πολύ μεγάλα. Πλοία μικρού και μεγάλου μεγέθους μπορεί να μη φαίνονται πίσω από τα κύματα, για ένα χρονικό διάστημα. Η θάλασσα καλύπτεται εντελώς με μακριές άσπρες περιοχές αφρού, κατά τη διεύθυνση του αέρα. Οι αιχμές των κορυφών των κυμάτων μετατρέπονται σε αφρό. Η ορατότητα επηρεάζεται αρκετά.

Κατάσταση 12 Μποφόρ
Περιγραφή επιφάνειας θάλασσας: παράφορη.
Ονομασία δύναμης αέρα: τυφώνας. Ταχύτητα ανέμου μεγαλύτερη από 63 κόμβους.
Ο αέρας είναι γεμάτος από αφρό και σταγονίδια. Η θάλασσα είναι εντελώς λευκή από τα σταγονίδια και η ορατότητα επηρεάζεται πολύ σοβαρά.

Κατάσταση 13 μέχρι 17 Μποφόρ
 Το 1944 η κλίμακα Μποφόρ αυξήθηκε μέχρι δύναμη 17.
Οι επιπλέον καταστάσεις, που φτάνουν μέχρι ανέμους 118 κόμβων (61,2 μέτρα το δευτερόλεπτο) προστέθηκαν για ειδικούς λόγους, που αφορούν τη μέτρηση των τροπικών κυκλώνων. Για χρήση στη θάλασσα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί δεν είναι δυνατόν να υπολογίσει κανείς τη δύναμη από την κατάσταση της θάλασσας.

Για καταστάσεις από 1 μέχρι 8 δύναμη, μπορούμε πρακτικά και κατά προσέγγιση να υπολογίσουμε την ταχύτητα του αέρα σε κόμβους. Απλά πολλαπλασιάζουμε τη δύναμη επί 5 και αφαιρούμε 5. Για παράδειγμα, στα 4 Μποφόρ η ταχύτητα του αέρα σε κόμβους είναι 4 x5 = 20, 20 – 5 = 15 κόμβοι περίπου. Η περιγραφή της κατάστασης της θάλασσας στην παραπάνω κλίμακα είναι βέβαια σχετική. Στα 9 Μποφόρ για παράδειγμα αναφέρεται ότι «ο αφρός των κυμάτων μπορεί να επηρεάσει την ορατότητα». Η αίσθηση αυτή είναι βέβαια πραγματική στη γέφυρα ενός μεγάλου πλοίου, αλλά στο κόκπιτ ενός μικρού σκάφους η ορατότητα επηρεάζεται πάρα πολύ σοβαρά. Κοντά στη στεριά η περιγραφή της κατάστασης της θάλασσας είναι επίσης σχετική. Αν ο αέρας είναι από τη στεριά, δεν προλαβαίνει να «θαλασσώσει», ενώ αν φυσάει από το πέλαγος, το κύμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο και πιο απρόβλεπτο, με τη βοήθεια του αντιμάμαλου.
Στην Ελλάδα και ειδικότερα στις κλειστές θάλασσές μας, πολύ σπάνια πιάνουν καιροί με δύναμη πάνω από 10. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες και ποτέ το καλοκαίρι, που συνήθως ταξιδεύουμε με το σκάφος αναψυχής. Τους θερινούς μήνες είναι ελάχιστες οι φορές, που θα αντιμετωπίσουμε ένα 8-άρι. Ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση ο καιρός ταξιδεύεται με κατάλληλο υπολογισμό της πορείας μας λόγω των πολλών νησιών μας, διαλέγοντας την υπήνεμη πλευρά τους, που θα μας καλύψει. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα, που θα μας απασχολήσει ξεχωριστά και ανεξάρτητα, όπου θα δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη μορφολογία των νησιών μας, για πιο εύκολο, χωρίς ταλαιπωρία ταξίδεμα. Όπως οι γλάροι, έτσι και εμείς μπορούμε να επωφεληθούμε από τα ρεύματα του αέρα.