Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Παράδοση - Παραλαβή της Διοίκησης του 1ου ΑΚΕ στον Σαμιώτη Σμήναρχο (ΕΑ) Διαμαντή Σουρρή

Αριστερα ο Σαμιώτης Δ. Σουρρής απο τα Κονταίϊκα
Την Τρίτη 10 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης του 1ουΑΚΕ από τον Υποπτέραρχο (ΕΑ) Παναγιώτη Καραδημητρίου στον Σμήναρχο (ΕΑ) Διαμαντή Σουρρή.
Στην τελετή παραβρέθηκαν Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), οι Διοικητές των Μονάδων της ΠΑ περιοχής Λάρισας, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και Απόστρατοι Αξιωματικοί.

Ιστορία του 1ουΑΚΕ
1ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας - Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας)

Έμβλημα
 «Ουδέποτε παυσόμεθα μαχόμενοι»
Ιωάννης Γ’ Δούκας Βατατζής, 1193-1254, βυζαντινός αυτοκράτορας..
“Oυδέποτε παυσόμεθα μαχόμενοι και πολεμούντες τοις κατέχουσι την Κωνσταντινούπολη”.
(ποτέ δε θα πάψουμε να δίνουμε μάχες και να πολεμούμε αυτούς που κατέχουν την Κωνσταντινούπολη).
Παράσταση: Ο Δίας, Ιθύνων νους, βλέπει τα πάντα (RADAR), κατευθύνει τα πάντα (Α/Φ, ΑΣΕΠΕ), ενώ είναι έτοιμος πάντα να εξαπολύσει τον κεραυνό του (βλήμα), εναντίον της απειλής. Ο μπλε θυρεός συμβολίζει την ΠΑ, η οποία έχει υπό την προστασία της τη Μονάδα, ενώ επ’ αυτού αναγράφεται και το όνομα αυτής.

Θέση
Βρίσκεται στο Κουτσόχερο του Δήμου Λάρισας.

Έτος Συγκρότησης
2013

Υπαγωγή
Ως προς την εθνική του οντότητα υπάγεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και ως προς το ΝΑΤΟϊκό του ρόλο, υπάγεται επιχειρησιακά στο CAOC της περιοχής.

Σμήνη
Σμήνος Μετεκπαίδευσης Αεράμυνας (ΣΜΕΑ)

Αποστολή

Η αποστολή του 1ου ΑΚΕ είναι η επιτυχής εκτέλεση των λειτουργιών ενεργού Αεράμυνας εντός της περιοχής ευθύνης του, για την ακύρωση ή τη μείωση της αποτελεσματικότητας της εχθρικής από αέρος δράσης, σε Εθνικό και Συμμαχικό επίπεδο. Εντός του πλαισίου της εν λόγω αποστολής, η επίτευξη των επί μέρους στόχων απαιτεί διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας, με κατάλληλη οργάνωση – εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διαθέτει το 1ο ΑΚΕ.

Ιστορία
Τον Μάιο του 2013, στο πλαίσιο υλοποίησης της νέας δομής του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας και παράλληλα με τη νέα δομή της Συμμαχίας, ενεργοποιήθηκε στους χώρους του πρώην ΝΑΤΟϊκού αεροπορικού στρατηγείου CAOC 7, το 1ο ΑΚΕ – ΝΑΤΟϊκό ARS, ισοδύναμο με Πτέρυγα.

Τον Ιούνιο του 2016, το 1ο ΑΚΕ ανέλαβε τις επιχειρησιακές λειτουργίες του 1ου ΚΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Περιοχής) τόσο σε Εθνικό όσο και σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο με το σύστημα MASE (MULTI AEGIS SITE EMULATOR)- CSI (CRC / SYSTEM INTERFACE).

Στο πλαίσιο υλοποίησης Εθνικού – ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού επίκειται η ενσωμάτωση του συστήματος ACCS (Air Command and Control System), το οποίο αποτελείται από τις ακόλουθες οντότητες:
  •     ACC – Air Command and Control Centre
  •     RPC – RAP (Recognized Air Picture) Production Centre
  •     SFP – Sensor Fusion Post

Στοιχεία Επικοινωνίας
  •     Διεύθυνση: 1ο ΑΚΕ, Κουτσόχερο Λάρισας, TK 41500, ΣΤΓ 931
  •     Τηλ. Κέντρο: 2410-565570
  •     Υπασπιστήριο: 2410-565401
  •     FAX: 2410-549026
  •     Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου: cmdr.1ake@haf.gr
Πηγή: haf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: