Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Ενημέρωση 02/04/2020 από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, για το επιβατικό πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος

...Εξίσου σημαντικό είναι και το δεύτερο θέμα ενημέρωσής σας. Αφορά το επιβατηγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο, αρόδο, έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως είπα και χθες, πραγματοποιήθηκε έλεγχος και στους 380 επιβαίνοντες του πλοίου. Τα συνολικά αποτελέσματα μάς κοινοποιήθηκαν από το Παστέρ λίγο πριν ξεκινήσει η ενημέρωσή σας. 119 θετικά, 259 αρνητικά και 2 ακατάλληλα δείγματα, τα οποία θα επανελεγχθούν τις επόμενες ώρες.

Σήμερα το πρωί, ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε το πλοίο για να πάρει δείγματα από τις επιφάνειες και από το σύστημα κεντρικού κλιματισμού.

Αποφασίστηκε ο λιμενισμός του πλοίου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, πολύ σύντομα, σε ειδική προβλήτα με αποκλεισμένη περίμετρο.
Το πλοιο Ελευθεριος Βενιζελος μεσα στο λιμανι του Πειραια
Όσα μέλη του πληρώματος ήταν αρνητικοί κατά την εξέταση για COVID–19, θα επαναπατριστούν, αφού πρώτα μεταφερθούν σταδιακά στις επόμενες 36 ώρες σε ξενοδοχεία της Αθήνας.

Όσοι επιβάτες ήταν θετικοί στον COVID – 19, θα παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση εντός του πλοίου για διάστημα 14 ημερών. Θα υπάρξει συνεχής ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και για το σκοπό αυτό, θα τοποθετηθεί μέσα στις επόμενες ώρες στην αποβάθρα ειδική τέντα, προκειμένου οι υγειονομικοί που επισκέπτονται το πλοίο, να φορούν την ειδική ενδυμασία και να πραγματοποιούνται όλες οι σχετικές διαδικασίες προετοιμασίας.

Πρέπει να τονιστεί ότι όλοι, μα όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο, είναι πολύ καλά και χωρίς συμπτώματα και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας τους.

Σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, αύριο 3 Απριλίου, θα ενημερωθούν και αναλυτικά οι οικογένειες των επιβατών.