Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Απο τον ερχόμενο Οκτώβριο αρχίζουν οι έλεγχοι στις αποσκευές επιβατών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια όλης της Ελλάδας

Έλεγχους στις αποσκευές επιβατών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων, όπως γίνεται στα αεροδρόμια, προωθεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Οκτώβριο στα λιμάνια όλης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Γ. Ξενάκη, το υπουργείο ναυτιλίας έχει αναθέσει στις νησιωτικές Περιφέρειες και σε όσες έχουν λιμενικές υποδομές στα όρια τους, να συντονίσουν της διαδικασίες προκειμένου να γίνει η σχετική προετοιμασία από τα κατά τόπους λιμενικά ταμεία για την εγκατάσταση και λειτουργία των συγκεκριμένων συστημάτων, τα οποία θα αγοραστούν με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει από το Υπουργείο, για μικρά λιμάνια  τα οποία  στερούνται χερσαίων χώρων, θα υπάρχουν φορητές συσκευές και συστήματα για τον έλεγχο των επιβατών που φτάνουν είτε με τα πλοία της ακτοπλοΐας είτε με κρουαζιερόπλοια. Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Ξενάκης, στα σχέδια του υπουργείου είναι να θεσπίσει και «άσφαλειόσημο», δηλαδή ένα ποσό της τάξης του 0.50€ το οποίο θα επιβαρύνει τους επιβάτες και πιθανά θα ενσωματωθεί στις τιμές των εισιτηρίων, με τα συγεκριμένα έσοδα να πηγαίνουν στα λιμενικά ταμεία.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας των τοπικών φορέων στα νησιά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε ημεριδα στην Μυτιλήνη, που μεταδόθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων.