Η ελληνική παράδοση στον χώρο της ναυτιλίας είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα, μία ελληνική εταιρεία έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα εκ νέου στον παγκόσμιο ναυτιλιακό κλάδο προσφέροντας έναν εύκολο τρόπο, μέσω του Διαδικτύου και των smartphones, για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τη θέση των πλοίων στις θάλασσες του πλανήτη. Το MarineTraffic ξεκίνησε ως ένα απλό χόμπι πριν από 9 χρόνια, αλλά έχει εξελιχθεί πλέον σε μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη υπηρεσία, η οποία έχοντας τη βάση της στην Ελλάδα, επιδιώκει να προσφέρει μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών στην παγκόσμια ναυτιλία.
Το MarineTraffic έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 2007 όντας μία ιδέα του Δημήτρη Λέκκα, ο οποίος προχώρησε στην υλοποίησή του εν είδει χόμπι. Όμως, μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας το ενδιαφέρον που υπήρχε και κυρίως η μεγάλη κίνηση που υπήρχε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Λέκκας να αναζητήσει συνεργασίες. Το 2012 συνάντησε τον Δημήτρη Μέμο και τον Αργύρη Στασινάκη, οι οποίοι είχαν τη WOW, μία εταιρεία που δραστηριοποιείτο στον χώρο της πληροφορικής. Το επόμενο βήμα ήταν να αρχίσουν να ασχολούνται και οι τρεις με το MarineTraffic, το οποίο πλέον έχει φθάσει να είναι μία από τις δημοφιλείς υπηρεσίες στο χώρο της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι απευθύνεται τόσο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο όσο και στο ευρύ κοινό.
Το MarineTraffic αξιοποιεί τα δεδομένα που προέρχονται από το Automatic Identification System (AIS).
Όπως εξηγεί στην «Η» ο κ. Μέμος, όλα τα μεγάλα πλοία όπως και τα επιβατικά πλοία είναι υποχρεωμένα να εκπέμπουν τη θέση τους. Τα δεδομένα αυτά είναι ανοικτά και ελεύθερα διαθέσιμα προς αξιοποίηση. Όμως, οι άνθρωποι του MarineTraffic δεν περιορίστηκαν σε αυτά τα δεδομένα. Αλλά ξεκίνησαν να δημιουργούν ένα παγκόσμιο δίκτυο ειδικών κεραιών που εγκαθιστούν στις ακτές προκειμένου να έχουν περισσότερες πληροφορίες για τη θέση των πλοίων που βρίσκονται στα ανοικτά. «Συνολικά, έχουμε εγκαταστήσει 3000 κεραίες σε ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει ο κ. Λέκκας. Επιπλέον, χρησιμοποιούν και δεδομένα από δορυφόρους. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή το MarineTraffic να θεωρείται η καλύτερη υπηρεσία για όσους θέλουν να ενημερώνονται για τις θέσεις των πλοίων που είναι εν κινήσει σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Χρήστες από όλο τον κόσμο
Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολύ περισσότεροι από όσους θα πίστευε κάποιος. «Αυτή τη στιγμή, το MarineTraffic χρησιμοποιείται από περισσότερους από 6 εκατ. ανθρώπους σε μηνιαία βάση» εξηγεί ο κ. Μέμος. Οι περισσότεροι προτιμούν τη web έκδοση αλλά ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός χρηστών στρέφεται προς τις εφαρμογές για smartphones (apps).
Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι ο αριθμός των λήψεων έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο και γενικότερα το MarineTraffic είναι στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης με τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές σε πολλές χώρες του κόσμου. «Η χώρα με τη μεγαλύτερη χρήση των apps μας είναι η Νορβηγία όπου έχει πολλούς ψαράδες και οι οικογένειες τους θέλουν να ξέρουν που βρίσκονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα» εξηγεί ο κ. Μέμος, σπεύδοντας να προσθέσει ότι οι χρήστες των υπηρεσιών του MarineTraffic προέρχονται από όλες τις χώρες του κόσμου. «Μόνη εξαίρεση είναι η Βόρεια Κορέα», σημειώνει.
Ταχεία ανάπτυξη
Το MarineTraffic διατηρεί γραφεία στην Αθήνα και στο Λονδίνο και παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό αύξησης των εσόδων έχει φθάσει στο 60% ετησίως με μόλις το 5% των εσόδων να προέρχεται από την Ελλάδα. Ο φετινός στόχος είναι τα έσοδα να ανέλθουν στα 6 εκατ. ευρώ, στόχος που μοιάζει εφικτός με βάση τη μέχρι τώρα πορεία.
Οι βασικές πηγές εσόδων είναι τα apps, η διαφήμιση, η διάθεση δεδομένων στους ενδιαφερόμενους όπως και οι συνδρομητικές υπηρεσίες όπου υπάρχουν διάφορα πακέτα. Οι πελάτες προέρχονται από όλο το φάσμα του ναυτιλιακού κλάδου, οι εταιρείες του οποίου έχουν βρει στο MarineTraffic ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την καθημερινότητά τους. Αυτή τη στιγμή το MarineTraffic απασχολεί 42 άτομα, τα οποία εντός της φετινής χρονιάς θα φθάσουν στα 50 και ο στόχος για το 2017 είναι να αυξηθούν στα 70. «Είμαστε σε φάση ανάπτυξης και θέλουμε να δημιουργήσουμε γερές βάσεις» επισημαίνει ο κ. Μέμος, ο οποίος τονίζει ότι η μέχρι τώρα ανάπτυξη έχει βασιστεί σε ίδια κεφάλαια.
«Έχουμε δημιουργήσει ένα προϊόν παγκόσμιας εμβέλειας και ο στόχος μας είναι πλέον να το εξελίξουμε ώστε να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη αξία στο οικοσύστημα της ναυτιλίας» τονίζει. «Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από εργαλεία που αναπτύσσουμε και θα προσφέρουν καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων δεδομένων προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να μπορούν να λαμβάνουν τις βέλτιστες αποφάσεις όσον αφορά τις εμπορικές κινήσεις αλλά και τις λειτουργικές δραστηριότητές τους».
» success story
- 6 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν κάθε μήνα τις υπηρεσίες του MarineTraffic
- Τις εφαρμογές για smartphones έχουν «κατεβάσει» πάνω από 1,5 εκατ. χρήστες smartphones.
- 42 άτομα απασχολεί αυτή τη στιγμή η εταιρεία και ο στόχος είναι να φθάσει φέτος τα 50.
- To MarineTraffic έχει εγκαταστήσει 3.000 κεραίες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πηγη: imerisia
Tου Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr